Legújabb frissítések

2018. 12. 27.

Frissítve az Igehirdetések hanganyaga.

2018. 12. 27.

Feltéve a Gyülekezeti újság leújabb száma

2018. 07. 14.

Presbiteri szolgálat frissítve


Házasság PDF Nyomtatás

Esküvő

Olvasandó: I. Mózes 2: 18

Szögezzük le az elején, az egyház bibliai látása alapján az élettársi kapcsolat és a házasság között nem egy papír a különbség. A házasság egy, az Isten és emberek előtti döntés, a másik el- és felvállalásáról. A református egyház nem köt házasságot, hanem megáldja két ember döntését.

Hogyan jön létre a házasság?
Ma az érzelmek a legfontosabbak, de azt is tudjuk, csak erre nem lehet egy kapcsolatot építeni. Ennek legfájdalmasabb jele a sok tönkrement kapcsolat, az un. párkapcsolati krízisek.
Sokan inkább elfogadnak egy nem jó kapcsolatot, azt mondva „nem jó az embernek egyedül”, mint elhiggyék, ezt Isten is tudja! Ezért nem véletlenül mondja az Úr: „szerzek neki társat hozzáillőt”. Mert bármilyen furcsán hangzik is, a házasságok az égben köttetnek! Nincs idő várni!- hangzik erre a ma emberének válasza.
Néha fel kell tenni magunknak a kérdést: akivel járok, akivel együtt élek az csak a párom, vagy a társam is? Én minek érzem magam mellette? A magyar nyelv olyan szépen kifejezi a házasság lényegét. Lefordítottuk-e valaha már magunknak ezt a magyar szót „feleség” ?  Ez a szó nem csak a nőről szól, hiszen a fele-ség mellett a férfi a másik fél. Hogy mutatom be azt, akivel megosztom házam, asztalom, ágyam, szavaim, érzéseim? Párom, szerelmem, élettársam vagy fele-ségem.
Ha ezt ki tudom mondani, akkor emberileg készen vagyok a házasságra.

A templomban megáldott házasságok mindig boldogok?
Nem! Itt is vannak problémák, hiszen két ember kapcsolatáról szól a házasság! A keresztyének között nem azért kevesebb a válás, mert vallásilag demagógok, meg félnek Isten büntetésétől, ahogy ezt valaki nemrégen megfogalmazta, hanem mert kapcsolatuk nem csak emberi elgondoláson nyugszik. Isten Igéje azt mondja: „Ha az egyiket megtámadja is valaki, ketten ellene állhatnak; és a hármas kötél nem hamar szakad el” (Prédikátor könyve 4:12) Mert az a harmadik maga Isten, aki képes összefogni, megerősíteni a másik kettőt. Persze ha ezt ők is akarják.

Milyen előfeltételei vannak a templomi szertartásnak?
Részt kell venni jegyesoktatáson! Ez legalább 10-15 találkozás jelent, heti egy órányi időben.
Egyházunk törvénye szerint legalább az egyik házasulandónak az Egyházközség területén kell laknia. Amennyiben egyikük sem lakik itt, de templomunkban szeretnék házasságkötésüket megáldatni, akkor a református félnek lakhelye szerinti lelkészi hivataltól engedély kell kérnie. Amennyiben egyikük sem református, akkor nem kell engedélyt kérni.
Magyarországon polgári anyakönyvezés van, ezért az egyházi szertartás nem helyettesíti, és nem előzheti meg a polgári szertartást!

Az esküvői szertartás rendje:

Köszöntés
Igeolvasás
Esküvői beszéd
Házassági eskü
Ima, Miatyánk
Áldás
Módosítás dátuma: 2014. február 01. szombat, 10:55
 
FacebookGoogle bookmark

Képek - Konfirmáció 2015

Angyalföldi Lelki Útravaló

 

"Mert a föld, a mely beiszsza a gyakorta reá hulló esőt és hasznos füvet terem azoknak, a kikért műveltetik, áldást nyer Istentől"

Zsid 6,7

 

A Teremtő soha nem azért áld meg bennünket, hogy céltalanul őrizgessük az ő ajándékait. Ő azért adja áldását ránk, hogy mi is áldássá lehessünk mások számára.


45. hét

November 5 - 11.

Hétfő - 17 óra
Konfirmáció I.
18 óra
Konfirmáció II.
18 óra
Ifi

Szerda - 10 óra
Gyülekezeti Bibliaóra

Csütörtök - 18 óra
Gyülekezeti Bibliaóra

Péntek - 10 óra
Baba-Mama Klub

Vasárnap - 10 óra
Istentisztelet


46. hét

November 12 - 18.

Hétfő - 17 óra
Konfirmáció I.
18 óra
Konfirmáció II.
18 óra
Ifi

Kedd - 9.30 óra
Kórházmisszió

Szerda - 10 óra
Gyülekezeti Bibliaóra
11 óra
Karácsonyi képeslap készítés

Csütörtök - 15 óra
Istentisztelet, az
Empátia gondozóházban

Szombat - 16 óra
Adventi kreatív kör

Vasárnap - 10 óra
Istentisztelet


Gyülekezeti programjainkról bővebb információ
a Naptár menüpontban

 

 

Google+